Adana Akdeniz doğusunda gerek yemek kültürleri, gerek tarihi yapısı ile ülkenin en önemli şehirlerinden biridir. Kent başlı başına bir semboldür. Özellikle Taşköprü Roma ve Bizans imparatorlukları zamanından gelmektedir. Adana sahil şeridi ile misafirlerine denizin en güzelini sunarken, kebap kültürü ile de damaklarda lezzet şöleni verir. Adana son derece kozmopolit bir yapısı olan şehirdir.
Adana’da Gezme Durakları
Adana Aziz Pavlus Kilisesi, Sinema müzesi, Büyüksaat, Tarihi Kazancılar Çarşısı durakların başında gelir. Adana Garı tarihi yapısı ile kentin kültürünü tün yönleriyle yansıtır, geçmişe yolculuk yapılır. Adana Merkez Park, Merkez Camii ve arkeoloji müzesi kesinlikle görülmelidir. Aslında Adana öylesine doludur ki, ciddi zaman ayrılması gereken bir şehirdir. Tepebağ evleri, Ulu Camii, Yeni Hamam, Çarşı Hamamı şehrin kilit noktalarıdır.
Adana şehri tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple de birçok kültürü barındırmaktadır. Adana demek acılı kebap ve şalgam suyu demektir.Akdeniz bilindiği üzere özellikle yaz mevsiminde en sıcak dönemini yaşar ; hele hele Adana en sıcak şehirlerinden biridir. Bu sebeple Adanaya gidip de orayı doyasıya yaşamak için bahar ayları en uygun zamanlardır. Şehir tam bir keşif şehridir. Tarihi eserleri, müzeleri mutlaka görülmelidir. Etnografya Müzesi, Atatürk müzesi başta gelmelidir. Daha sonra doğal güzellikler alır ki bu şehrin sembolü Taş Köprüdür. Şehrin merkezinde Büyük Saat bir semboldür.
Adana’da Neler Yemeli?
Adana’da yemek denildiğinde kebap ilk sıradadır. Özellikle acılı kebaplar olmazsa olmaz seçenektir. Yine acılı şalgamı, kebap sonrası künefe tatlısı yenilmesi gereken lezzetleridir. Adana’da efsane tatlar vardır ama ağırlık acı olmasıdır.
Adana aynı zamanda mimari yapıları ile de dikkat çekicidir ve mutlaka bu yapılar görülmelidir. Ulu Camii Selçuklular döneminden gelen en görkemli camisidir. Sabancı Merkez Camii side aynı özellikle taşımaktadır. Adana doğal güzellikleri ile de büyüleyicilik payı fazla olan bir şehirdir. Yemyeşil alanların fazlalığı huzur vericidir. Seyhan Baraj gölü doğal görüntüsüyle kendine bağlayıcı özelliktedir. Adana doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için idealdir. Adana şelaleleri mutlaka görülmelidir. Aladağ Küp Şelalesi bunlardan birisidir. Çakıt ve Gölet vadileri fotoğraf karelerinin başrolünde olabilecek değerdedir. Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi Karpuzbaşı Şelalesi büyüleyici bir görüntü sergiler.
Adana Keşfe Layıktır
Adana’da birkaç gün kalma gibi bir lüks varsa Adana’ya gezdikten sonra yakın yerlerden de bilgi sahibi olunmalıdır. Adana’nın her yeri merak uyandıracak cinstendir. Anavarza Kalesi bunlardan biridir. Bu antik kent görülmeye değerdir. Ve 7000 yıllık bir tarihi ile Misis Antik kenti Lokman Hekimin ölümsüzlük ilacını kaybettiği yerdir. Burası bu sebeple Ölümsüzlük şehri olarak adlandırılır. Yarı Yılan yani Şahmeran kalesi tam bir turist akınına uğrayan yerdir.
Adana her yönüyle dopdolu bir şehir olup doğallığın tam anlamıyla yaşandığı, tarihin tozlu sayfalarında kaybettiren birçok özelliğe sahip bir şehirdir. Adana anlatılmaz, yaşanır.
Görsel: https://adana.ktb.gov.tr/TR-231180/adana-tas-kopru.html