Dünyada Görebileceğiniz En Gizemli Yerler
Ne olmuş, nasıl olmuş, neden olmuş, kim yapmış sorularından biri ya da birkaçı cevap bulmuyorsa ortada bir gizem var demektir ve gizem, hemen hemen herkesi meraklandırır.
Dünya üzerinde de hepimizde merakını uyandıran ilginç hikayesi olan yerler, bazen akıl erdirilemeyen hesaplarla yapılmış yapılar, açıklanamayan fiziksel olaylar ve daha birçokları bulunuyor. Bunlardan bazıları gidilip görülebilirken, bazıları ise ya devletler ya da yerleşikleri tarafından korunup ziyaretçilere kapalı durumda.
İşte dünyanın gezilebilir en gizemli yerleri:
Mısır Piramitleri (Mısır)
Mısır’da yüzden fazla piramit bulunuyor. Her biri firavun mezarı olarak inşa edilen bu piramitlerin en eskisi ve en gizemlileri Gize Piramitleridir. Tarih boyunca inşa edilen en büyük yapılardan olan Gize piramitleri 3 piramit halinde Mısır’ın Kahire şehrindedir. Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerinin en büyüğü olan ve Büyük Piramit olarak da isimlendirilen Keops Piramiti, kusursuz bir hesaplama ile 20 yılda inşa edilmiştir. M.Ö. 2560 yılında inşa edilen yapı, dünyanın 7 harikası arasında yer alıyor.
Günümüzde gökbilimciler için bir gözlemevi, özel bir inancın tapınağı, bilinmeyen çok eski bir uygarlığın yaptığı geometrik yapı, dünya dışından gelen canlılar tarafından yapılan bir yer olarak açıklanan bu gizemli dev piramit ve yanındaki iki benzeri Nil’in batısında ölümden sonraki yaşama doğru yapılacak mistik yolculuğun simgesi ve anısı olarak hala varlıklarını sürdürüyor.
Pompeii (İtalya)
Napoli şehri yakınlarında bulunan ve dünyanın en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Pompeii, M.Ö. 8. Yüzyılda kurulmuş. Vezüv yanardağı eteklerinde kurulan bu şehir, patlama sonucu 15 dakika içinde tüfle kaplanarak yok olmuş. Bir kısmı hala gömülü ve çalışmaları devam eden şehir mutlaka görülüp gezilmesi gereken yerlerden biri. O dönemde kanalizasyonun varlığına, sınıfsal farklılıkların göstergesi yerleşim birimlerine, hatta tüf altında kaldığı için formunu kaybetmeden o günden bugüne gelmiş meyve dolu tabakların ve insanların varlığına şahit olabileceğiniz bir kent.
Paskalya Adası / Rapa Nui (Şili)
Şili’ye bağlı bu ada, dünya üzerinde bilim insanları için hala gizemini koruyan yerlerden biri. İnsan müdahalesi nedeniyle geçmiş bitki örtüsünü günümüze kadar koruyamamış olsa da Moai denilen taş heykellere yüzyıllardır ev sahipliği yapmaktadır.
M.S. 1000 ile 1600 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen moailerin en büyüğü 10 mt uzunluğunda ve 82 ton ağırlığındadır. Hemen yakınındaki bir yanardağın tüflerinden yapılan moailer, yerleşim bölgesini görecek şekilde platformların üzerinde durmaktadır. Kimin yaptığı, neden yapıldığı ve neden bu şekilde konumlandırıldığı hala çözülememiştir.
Bermuda Şeytan Üçgeni (Atlantik Okyanusu)
Üzerine kitaplar yazılıp filmler çekilen, geçmişten bugüne birçok uçağın düştüğü, geminin kaybolduğu bir bölgedir. Kayıp kıta Atlantis’in o bölgede olduğu, doğa üstü güçlerin hakimiyetinde olduğu söylentilerinden kendini kurtaramayan bu manyetik bölgede esrarengiz birçok olayın yaşandığı iddia edilmektedir. Tüm bunlara rağmen hala en çok tercih edilen rotalardan biridir.
Yürüyen Taşlar / Racetrac Playa (Amerika)
Şimdilerde sırrı çözülmüş olsa da California Ölüm Vadisinde yer alan bu taşlar arkalarında iz bırakarak hareket etmeye devam ediyor ve her şeye rağmen görülmesi gereken mistik yerler arasındaki yerini koruyor.
Roraima Dağı / Brezilya-Venezuela
Dünyanın en ilginç, en gizemli yeri olma özelliğini koruyor. Amazon ormanlarında sanki gizli ve görünmez bir kapıdan geçmiş ve masalın içine düşmüş hissi uyandıran bu dağ, yerlilerin inandıkları bir efsaneyle anılıyor. Dev bir ağaç kökü ve gövdesini andıran bu dağ, bir kuvars dağı ve oldukça sert. Bu kadar sert bir dağda çok sayıda şelale bulunması bilim adamları tarafından tuhaf karşılanıyor. Bazı yerleri saf granitten olan Roraima Dağı sadece kendi yapısıyla ve görüntüsüyle değil üzerinde yaşayan canlılarla da şaşırtıyor. Dünyanın en küçük kurbağası bu dağın zirvesinde yaşıyor. Ayrıca dağda yaşayan bitki ve hayvanları buradan başka yerde görmek mümkün değil.
Derinkuyu Yeraltı Şehri / Türkiye
Kapadokya bölgesinde bulunan bu yeraltı şehrinin ziyarete açık alanı şimdilik 8 kattan oluşuyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor. Girişleri kolay bulunmayan bulunsa da kolay girilmeyen bu gizli dünya, ilk Hristiyanları Romalı askerlerden ve Arap akıncılardan korumuş. Kazılar tamamlandığında 12 kata ulaşacak olan bu yeraltı şehri, gizemli mimarisi ile dünya üzerinde oldukça dikkat çeken yerlerden biri.
Görsel Andrea Vera Sasso adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı