16.9 C
İstanbul
Perşembe, Mart 27, 2025
Booking.com
Ana SayfaGezilecek YerlerGörkemli Tarihi ve Şehri Çarşaf Gibi Saran Yeşilliğiyle: Bursa

Görkemli Tarihi ve Şehri Çarşaf Gibi Saran Yeşilliğiyle: Bursa

- REKLAM -

Zehra EKİNCİ

Yeşil şehir adıyla anılan Bursa, Türkiye’de var olan en yeşil kentlerden biri olarak biliniyor. Osmanlı Dönemi’nde ilk kez başkent olma unvanına sahip olmasıyla ayrı bir tarihsel değere sahiptir. Görülmeye değer birçok tarihsel ve mimari mekâna sahip Bursa’nın tamamını gezmek gibi bir fikre sahip olanlar için en az 1 haftalık bir seyahat planı yapmak hiç de abartı sayılmayacaktır. 2021 yılında belirlenen istatistiklere göre 3 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Bursa, 2016’da “Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri” listesine ismini yazdırarak kendini dünyaya kanıtlamayı başarmıştır. Varlığının 7 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Bursa, milattan önce 700’lü yıllardan günümüze kadar varlığını sürdürüyor.

Bursa’nın yüzyıllar önce inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran camileri, kervansarayları, hanları, hamamları, tarihi çarşıları, köyleri, ara sokakları ve daha birçok görülmeye değer mekânı bu şehri görme şansına erişen herkes de hayranlık hissi uyandırıyor. Yalnızca ülke sınırlarından gelen ziyaretçilerinden değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelenlerin de tam puan verdiği Bursa’da, dolu dolu bir gezi serüveni meraklılarına her zaman kapılarını açıyor. Bursa genelinde ılıman iklimin hâkim olması dolayısıyla buraya dört mevsim ziyaret edilebilme avantajını ziyaretçilerine sağlıyor.

Osmanlı Dönemi’nden bu yana dek pek çok tarihi yapıyı sınırları içinde bulunduran Bursa, ziyaretçileri için tam bir keşif rotası. Bursa’nın birbirinden farklı otantik ve mimari açıdan görülmeye değer mekânlarının tümünü gezmek gibi bir planı olanlar, en az 5 gün seyahat rotası için ayırmalıdır.

Osmanlının Kuruluş Esintileriyle Bursa

Bursa’ya gelindiğinde hissedilen duygu, Osmanlı’nın kuruluş yıllarına gidilebilseydi hissedilen duygu ile aynı tadı veriyor olacaktı. Bunun en büyük sebebi de Bursa’nın Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok mimari yapıtı halen şehrin sokaklarında halkla bütünleşik olarak yaşatıyor olmasıdır. Osmanlı Devleti’nin İlk altı padişahı bu şehirde toprağa verilmiş, türbeleri de ülke sınırları içinden ve yurtdışından gelen ziyaretçileri için ziyarete açık vaziyettedir. Osmanlı padişahlarının tarihi ve mimari eserleri şehrin göklerine yükselmekte, Bursa’nın caddelerini bugünde süslemeye devam etmektedir. Beş Osmanlı padişahının Bursa’da hatıralarının olduğu ve şehir içinde kaldıkları yerlerde görkemli ve görülmeye değer külliyeler yapılmış, bu külliyeler de günümüzde şehir merkezlerinde aktif ibadethaneler olarak kullanılıyor.

Bursa’ya seyahat amaçlı şehir dışından gelenlere buranın ilçe isimleri Osmanlı esintilerini buram buram hissettiriyor. Bursa’nın merkezi olarak kabul edilen ilçesi, Osmanlı Hükümeti’nin kurucusu Osman Bey’in adından esinlenip ‘Osmangazi’ adını almıştır. Şehrin diğer ilçelerinde de Osmangazi de olduğu gibi Orhangazi, Yıldırım, Nilüfer, Orhaneli gibi isimlerle ziyaretçilere aynı esintiler veriliyor.

Dünya Kültür Mirası Olarak Şehri İncelemek…

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa ve aynı zamanda Osmanlı’da vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık Köyü 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. Bursa, tarihsel süreçte Osmanlı İmparatorluğu için önemli şehirlerden biri olmuştur. İpek yolu üstünde bulunan Osmanlı’ya ait olan hanların hükümete sağlamış olduğu ticari kâr, Osmanlı’daki Vakıf Sistemi altyapılı sosyal hayata yön vermesi, Bursa’nın tarihi mekânları olarak bilinen külliye, cami, han ve hamamların otantik yapısı, Bursa’da bulunan Osmanlı kültür mimarisini yansıtan yapıların varlığı ve son olarak Bursa’nın Osmanlı’nın ilk başkenti olması UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının en büyük nedenlerindendir. Gelelim o yapıları incelemeye…

Cumalıkızık köyü

Cumalıkızık, Osmanlı’nın Bursa bölgesinde ilk yerleştikleri yer olmasıyla büyük bir kültür mirası olma özelliğine sahiptir. Cumalıkızık köyünde bulunan evler, Osmanlı Dönemi’nin konut yapısını ve dokusunu o günden bu zamana taşıyor, bizlere dönemin mimari özellikleri hakkında bilgi veriyor.

Cumalıkızık, vakıf köyü olarak kurulmuştur. Vakıf köyü olarak kurulmasından dolayı yerleşim dokusu, konut mimarisi ve yaşam biçimi buna göre şekillenmiştir. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadiler arasında sıkışan yöre köylerine, var olan konumlarından dolayı ”Kızık” adı verilmiştir. Köylerin ayrıştırılabilmesi için, dereye yakın olan köye Derekızık, Fidye verene, Fidyekızık ve Kızık köylerinden hep birlikte toplanıp cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

Köy mimari yapısı ile çok otantik bir tarza sahip olup yerel halkında içten sıcaklığıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Burada bulunan kahvaltı mekânları oldukça ün kazanmış, işletme sahiplerinin geleneksel kıyafetleriyle ziyaretçilerini karşılaması onları şehir merkezinden uzaklaştırıp doğayla bütünleşik hale getiriyor.

Bütün İhtişamıyla Ulucami

Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan cami, I. Bayezid tarafından 1400’lü yıllarda yaptırılmıştır. Ulucami konum itibarı ile şehrin merkezinde, etrafı çarşı ziyaretine çıkan yerel halk ile dolu olup haftanın her günü ziyarete açıktır. Caminin iç mekânında bulunan tepesi açık kubbenin alt kısmında bulunan şadırvan, Ulucami’nin en dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor. Ulucami ile ilgili bir rivayet vardır bu da şadırvanı hakkındadır;

Caminin inşaatı sırasında şadırvanın yerinde yaşlı bir kadına ait ev olduğu ve isteyerek satmadığı için devlet büyüklerinin İslam hukuku gereği almadığı söylenmektedir. Bu ev, namaz kılma yeri dışında olmak şartıyla, üstü açık biçimde olduğu gibi bırakılmıştır. Kadının vefat etmesi üzerine bu yerin camiye eklendiği anlatılmaktadır. Boş bırakılan bu yerde bulunan şadırvan daha sonraki yıllarda yaptırılmıştır. Caminin dıştan görünümü itibarıyla 20 kubbeye sahip olması da diğer mimari eserlerden farkını ortaya koyuyor.

Tophane Milli Parkı

Bursa’ya gelindiğinde ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden birisi de Tophane Milli Parkı’dır. Çünkü buraya gelindiğinde ziyaretçilerini karşılayan Orhangazi ve Osmangazi türbeleri bulunuyor. Osmanlının kurucusu ve onun oğlu olan Orhan Bey’in türbeleri buraya defnedilmiş, o zamandan bu yana yerli yabancı turistlerin büyük ilgi odağı haline gelmiştir.

Tophane milli parkı ziyaretçilerini panoramik olarak Bursa’yı ayaklarının altında hissedebilecekleri bir manzarayla buluşturuyor. Parkın içerisinde bulunan yaklaşık 33 metre civarında olduğu bilinen bursa tophane saat kulesi bütün görkemiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. II. Abdülhamit döneminde yaptırılan bu kule, geçmiş yıllarda bir gözlem kulesi olarak da kullanılmıştır.

Koza Han

Osmanlı Dönemi’nden bu yana ayakta kalmayı başaran Koza Han, Osmanlı’da ipek böceği kozalarının satıldığı bir mekân olarak kullanılmaktaydı. Dönemin ticaret açısından önemli noktalarından biri olan Koza Han günümüzde ipek kumaşından yapılan halı, eşarp, kravat, elbise gibi birçok ürün için kalite noktası haline gelen bu mekân mimari yapısıyla da ziyaretçilerin ilgisini çeken onlara alışveriş sonrası dinlenme alanlarında kahvelerini yudumlayacakları bir mekân sağlıyor.

Mudanya/Güzelyalı

Mudanya, özellikle yaz mevsiminde, yerli halkın, konum itibarıyla İstanbulluların ve dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği; doğası ve deniziyle en çok tercih edilen seyahat rotalarının başında gelmektedir. Tarih kokan sokakları, otantik kafeleri, vapur turlarıyla oldukça sevilen bir seyahat merkezi haline gelmiştir. O tarihi evlerin arasında denize bakan butik kafelerden birinde elinize kahveyi alıp dalga sesini dinlemek sizlere güzel hayaller kurduracaktır.

Bursa’da Muhteşem Doğa Gezilerine Mekân Sağlayan Parklar:

Kültürpark

Döneminin Belediye Başkanı Reşat Oyal tarafından yaptırılan bu park Reşat Oyal Kültürparkı olarak hizmet sunuyor. Park, içerisindeki gölde pedallı tekneler ile tur atabilme, aile çay bahçeleri ile keyifli vakit, restoranlar aracılığıyla yemek yeme alanı, Açık Hava Tiyatrosu ile kültürel aktivite gibi alternatif etkinlik imkânları sunuyor.

Soğanlı Botanik Parkı

Bursa’nın yeşil denilince ilk akla gelen alanlarından biri olan bu park, doğa güzelliğine doyulacak, yürüyüş, koşu gibi sporseverlere olanak sağlayacaktır. Parkın içerisindeki yapay gölde bulunan kaplumbağa ve ördeklerin tatlılığı da yüzlerde gülümseme bırakacaktır.

Saitabat Şelalesi

Bursa’nın Kestel İlçesinde yer alan bu şelalenin çevresi ziyaretçilere kafeler, restoranlar, piknik alanları sunuyor. Piknik yapmak isteyenler için ücretsiz piknik alanında masalar, mangal yapabilmek için de yeterli gereçler sunuluyor. Mekân yaz aylarında günün sıcaklığından bir nebze de olsa uzaklaşmak isteyenlere şelalenin yüzülebilir alanlarında ferahlama imkânı sağlamasıyla yerlileri ve ziyaretçileri tarafından oldukça rağbet gören bir yer olma özelliğine sahiptir.

Gölyazı

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Gölyazı Uluabat Gölü’nün doğusunda bir yarımada üzerine kuruludur. Balık tutmayı sevenler açısından gidilecek yerler arasında yerini ilk sıralara koymak çok da abes durmayacak. Tarihi açıdan köklü bir geçmişe sahip olan bu mekân, sokaklarındaki Arnavut kaldırımlarıyla da ziyaretçilerine otantik bir hava verecektir.

Uludağ Milli Parkı

Kış sporları, kış tatilleri denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Uludağ, Bursa’nın en gözde mekânları arasında yerini alıyor. Kış aylarının yanı sıra yaz aylarında da kamp ve dağ yürüyüşü yapmayı seven yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor. Uludağ ayrıca ziyaretçilerine teleferikle gezme fırsatı da sunuyor. Teleferikle yolculuk yaklaşık 25 dakika olmasıyla hatıra bırakmak isteyenlere fotoğraf çekebilme imkânı da sağlıyor. Teleferik turları kişi başı 40; belediye tarafından belirlenen halk gününde 30 lira olmak kaydıyla bir ücrete tabidir.

Bursa’nın Lezzet Harikaları

Kökeni Osmanlı Saray mutfağına dayanan, kendi yöresel lezzetleriyle Osmanlı mutfağının harmanlanmasıyla bütünleşen Bursa yemek kültürü, oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bursa gezisi sırasında tadılabilecek yemekler arasında es geçemeyecekleriniz;

İnegöl köfte

Pideli köfte

Bursa İskender Kebabı

Kestane Şekeri

Cantık

Tahanlı pide

Şıra

Cevizli Lokum

Mustafakemalpaşa tatlısı

Ramazan tatlısı

Mihaliç peyniri

Bursa’da Ulaşım

Kara, deniz ya da hava yolu ile Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen Bursa’ya ziyaretçiler özel araçlarıyla da gelebilirler. İstanbul – Yenikapı ve Mudanya– Güzelyalı feribot hatları ya da Türkiye’nin her bölgesine ulaşım hizmeti veren otobüs seferleri ile Bursa’ya kolayca gelinebilir. Gelecek ziyaretçilere şimdiden iyi eğlenceler

Diğer Yazılar

Adana

Rize

Son Eklenen Haberler