4.7 C
İstanbul
Salı, Ocak 21, 2025
Booking.com
Ana SayfaGezi NotlarıTürkiye’de Bir Venedik: Eskişehir

Türkiye’de Bir Venedik: Eskişehir

- REKLAM -

Adı gibi geçmişi yaşayan ama bir o kadar da yeni kalan güzel şehir…

Anadolu’nun şairi olan Yunus Emre’nin yurdu, hazır cevaplılığı ve fıkraları ile aklımızda yer edinen Nasrettin Hoca’nın mirası…

Türkiye’de en yaşanılabilir şehirler arasında son zamanlarda ilk sıralarda yer alan Eskişehir’i gelin birlikte tanıyalım.

ESKİŞEHİR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Türkiye’nin sürekli gelişen zengin kültürü ile bilinen kentidir Eskişehir. Türkiye’nin 25. büyük şehri ve İç Anadolu bölgesinin 2.678km² ile en büyük 4.ilidir. Doğusunda Ankara, güneyinde Afyon, batısında Kütahya yer alır. 2022 nüfus sayımlarına göre Eskişehir’in nüfusu 907.353’dür.Şehrin iklimi Karasal iklimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve yağışsızdır.

Doğal Güzellikleri

Şehrin ortasında bulunan Porsuk Çayı Sakarya Nehri’nin en önemli kolu olarak Kütahya il sınırları içinden kaynağını almakta olup Eskişehir kent merkezinden geçerek yaklaşık 460 km sonra Polatlı yakınlarında Sakarya Nehri’ne karışmaktadır. Porsuk Çayı üzerinde inşa edilen köprüler, çay boyunca yapılan ve 20 dakika süren gondol ve bot turları hafta içi her gün 13.00 -19.00, hafta sonları ise 13.00 – 20.00 saatleri arası Köprübaşı – Tülomsaş arasında yapılmaktadır. Bot turlarının kişi başı fiyatı 1,5 TL’dir. Gondol turları tur başı 15 TL’dir. Gondollara 3-4 kişi beraber binilebilmektedir.

Kültür ve Sanat

Eskişehir kültür ve sanat alanında gelişmiş bir şehirdir. Şehirde 18 tiyatro salonunun dışında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu Kültür ve Sanat Parkı’nda bulunan opera salonunda operalar da düzenlenmektedir. Aynı zamanda Espark AVM, Kanatlı AVM, Özdilek AVM, Vega Outlet AVM ve Eskişehir Muhsin Batur Kültür Merkezi’nde sinema salonları bulunmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Konser Salonu bulunmaktadır. Sergi Salonları olarak Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi, Odunpazarı Modern Müze(OMM), Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı, Eskişehir Kültür Merkezi kullanılmaktadır. Müzeler Eskişehir Lületaşı Müzesi, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Odunpazarı Modern Müze bulunmaktadır.

Eğitim

Eskişehir’de 70 İlkokul 144 Lise bulunmaktadır. Bu liselerin 29’u Mesleki ve Teknik,14’ü Fen bilimleri,101 tanesi de Anadolu lisesidir. Eskişehir’de Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi olmak üzere üç tane üniversite yer alır. Bu üniversitelerde Osmangazi Üniversitesine bağlı 5 Meslek Yüksek Okulu Anadolu Üniversitesine bağlı 6 Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Havacılık

Türkiye’de Havacılık deyince akla gelen şehirlerden biri de Eskişehir’dir. Eğitim alanında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu, sanayii alanında 1. Hava İkmal Bakım Merkezi, Alp Havacılık ve TEI kurumları ile beraber bir havacılık kompleksi şeklindedir. İnönü’deki Türk Hava Kurumu tesisleri de amatör havacılığı sevdirmek ve geliştirmek amacı içinde faaliyet göstermektedir. Eskişehir Hava Üssü, Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin hava sahasını koruyan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı buradadır.

Güvenlik ve Sağlık Birimleri

Eskişehir’de güvenlik sıkıntısıyla karşılaştığınız bir durumda başvurabileceğiniz, 3 Tepebaşı, 3 Odunpazarı, Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Günyüzü, Han, İnönü, Alpu, Beylikova, Çifteler olmak üzere 18 Polis Merkez Amirliği bulunmaktadır. Olası bir sağlık problemi ile karşı karşıya kaldığınızda bulunduğunuz konuma bağlı olarak Eskişehir Devlet Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Çifteler Ve Sivrihisar Devlet Hastanesi alternatif seçenekler olacaktır.

ESKİŞEHİR’E NASIL GİDİLİR?

Eskişehir’in ana karayolu bağlantısı İstanbul–Eskişehir–Ankara devlet yoludur. Eskişehir’in her bölgesine ulaşım mümkündür. Çünkü şehir demiryolu ulaşımının merkezinde yer alır. Eskişehir’e Türkiye’nin her yerinden özel araç, şehirlerarası otobüsler ve demiryoluyla ulaşım sağlanabilmektedir. Otobüsle İstanbul’dan 4 saat Ankara’dan 2 saat 35 dakika olup Yüksek Hızlı Trenle İstanbul’dan 3 saat Ankara’dan 1 saat 5 dakikadır. Eskişehir’de Anadolu Havalimanı da bulunmaktadır.

ESKİŞEHİR’E NE ZAMAN GİDİLİR?

 Eskişehir sert karasal iklime sahiptir. Kış mevsimleri aşırı soğuk geçen bu şehirde yaz mevsimi de bir o kadar sıcak geçer. Eskişehir’de kasım ayı itibariyle yoğun kar yağışı görülür. Nisan sonu itibariyle havalar ısınmaya başlar. Eskişehir’e seyahat etmek isteyenler için mayıs, haziran ve temmuz ayları uygun olacaktır.

ESKİŞEHİR’DE NEREDE KALINIR?

Eskişehir’de konaklamak için birçok otel seçeneği vardır. Öte yandan Tarihî bir evde konaklamak isteyenler için geçmişten günümüze dokusu bozulmadan korunmuş ve korunmaya devam eden Odunpazarı ilçesinde bulunan konuk evleri idealdir. Ayrıca Porsuk Çayı’nın etrafında bulunan otellerden size uygun olanını seçebilirsiniz. Oteller Eskişehir’in merkezi olan Köprübaşı, Doktorlar Caddesi, Adalar gibi bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu konumda otellerin fiyatları yüksek olsa da merkezde bulundukları için ulaşım kolaydır.

ESKİŞEHİR’DE GEZİLECEK YERLER

Eskişehir kültürel ve tarihsel açıdan çok zengin bir kent olma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla gezilip görülecek birçok özel mekânı bünyesinde bulundurur. Yıl içerisinde hem yurtiçinden hem yurtdışından yıllık ortalama bir milyon turist ağırlayan Eskişehir, Porsuk Çayı ve Adalar bölgeleri ile Venedik’i andırır. Bununla birlikte hem tarihi hem turistik mekânları hem de doğal güzellikleri ile pek çok kişiyi etkilemektedir

 Eskişehir’de gezilip görülmesi gereken yerler sıralanacak olursa;

Sazova Park

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içerisinde bulunan ziyaretçilere açık Masal Şatosu, Kalyon Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Eti Su Altı Dünyası görenlerde güzel hisler bırakmıyor değil.

Kent Park

Kent Park içerisinde açık, kapalı yüzme havuzları, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları ile birçok alternatif alana sahiptir. Eskişehir, Kent Park projesiyle Türkiye’de denizi olmayan şehirde plaja sahip olması ayrıcalığını kazanmıştır. Ayrıca plaj gerçek deniz kumu ile donatılmıştır.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Türkiye’de başka örneği olmayan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Başta Mustafa Kemal Atatürk’ün heykellerinin yer aldığı müzede ayrıca, Atatürk’ün aile bireylerinin, Osmanlı İmparatorluğu’na yön veren padişahlarımızın, yerli ve yabancı devlet adamlarının, gazetecilerin, yazarların; sinema, tiyatro ve ses sanatçıları ile Eskişehir’in değerlerinden oluşan 160’ın üzerinde heykel bulunuyor. Müze pazartesi günü hariç hafta içi 10.00-17.00 saatlerinde hafta sonu ise 10.00-18.00 saatlerinde ziyaretçilerini bekliyor. Bilet fiyatları ise tam 30 öğrenci 20 liradır.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı ”Tarihi ve Kentsel Sit” olarak koruma altına alınmış bir yer olma özelliğindedir.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve bu proje kapsamında öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin bulunduğu 30 sokakta 300 ev, 3 Camii, 1 Külliye, 2 Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han’ın restorasyonu ve aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiştir. Ziyaretçileri her dönem yoğun ilgi gösteriyor.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir Odunpazarı’nda,  Tarihî Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan Kurşunlu Camisi ve Külliyesi ve tarihi evlerin bütünlüğü sizi geçmişe götürecektir. 

Uğur Mumcu Parkı

Cam bir fanus içinde yer alan Uğur Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı 06 YR 245 plakalı aracının bir ibret anıtı olarak dimdik ayakta durduğu Uğur Mumcu Parkı, Büyükdere mahallesindedir. Araştırmacı gazeteciliğin öncü isimlerinden, Uğur Mumcu’nun anısına suikaste uğradığı 24 Ocak 1993 tarihinden sonraki güne ait gazete kupürlerinden oluşan Uğur Mumcu Anıtı bulunuyor. Park, vatandaşların daha konforlu bir ortamda yürüyüş yapabilmeleri için modern kent mobilyalarının yerleştirildiği yürüyüş yolları, oyun alanları, oyun duvarı, boyama duvarları, amfi, kaykay pisti, açık hava kütüphanesi ve bir adet kafeteryaya sahiptir.

Odunpazarı Modern Müze

Şehir merkezinde bulunan bu müze, aynı isimle bir vakfa sahiptir. Müzeye toplu taşıma araçlarıyla veya şahsi araçlarla ulaşım kolaydır. İçerisinde hediye dükkânı, kafe ve otel de yer alır. Müzeye giriş ücretlidir ve yetişkin 30 indirimli (12 yaş ve üzeri) 20, grup bileti 25 liradır. Tüm hafta boyunca 10.00’dan 18.00’a kadar ziyaretçilerine bekliyor.

Lületaşı Müzesi

Eskişehir Odunpazarı’nda Kentsel Sit içerisindeki Lületaşı Müzesi; Eskişehir Valiliği tarafından 1998 yılından buyana yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmaları ve sergilerde bulunan eserler burada sergilenmektedir. 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde barındıran Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesinde misafirlerinin ziyaretine açılmıştır. Müzeye ziyaret her gün saat 08.00-22.00 arasında ve ücretsizdir.

ESKİŞEHİR MUTFAĞI

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Eskişehir, Balkan ve Kafkas göçmenlerinin etkisinde kalmıştır. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin etkisinde kalan mutfak kültürü Eskişehir’in mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir. Bu kültürlerden gelen pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, kökrek dolma gibi yemek çeşitlerine sahiptir. Eskişehir’de yemek denildiğinde akla ilk gelen çibörektir. Adı çiğ olduğu için çiğ börek değildir. “Çi” kelimesi Tatarca’da lezzetli anlamına gelmektedir. Haşhaşla yapılan börekler de Eskişehir’in diğer meşhur hamur işleridir. Haşhaşın cevizle birlikteliğinden yapılan bu çöreklerin de tadına mutlaka bakılmalı. Bir başka tadılabilecek meşhur yemek de balabandır. Et ve yoğurtla yapılmış olan bu yemek dönere benzer. Sebze yemekleri olarak ebegümeci, kuzukulağı, labada dolması gibi otlardan pişirilen yemekler vardır. Eskişehir’e kış aylarında geldiyseniz ve sıkı bir boza severseniz buradan boza yemeden gitmemelisiniz. Eskişehir’in tatlıları da oldukça güzeldir. Bunlardan en meşhuru helvasıdır. Met helvası olarak bilinen helva Eskişehir’e ait bir helvadır,  içerisindeki limon suyu ve yapılışındaki farklılık onu diğer helva çeşitlerinden ayırmaktadır.

ESKİŞEHİR’DE ALIŞVERİŞ

Şehirden giderken bir anı kalması veya arkadaşlarınıza, ailenize götürmek için el yapımı hediyelik eşyaya ulaşacağınız yerler de bu şehirde bulunmaktadır. Eskişehir’in sembolü haline gelmiş lüle taşından yapılma hediyelik eşyalar da bir alternatif oluşturabilir. Hediye almak için Çukur Çarşı ve Atlıhan El Sanatları çarşısından alışveriş yapabilirsiniz. Cam Sanatları Müzesi’nde yapılan ve satılan camdan eserleri de alabilirsiniz. Eskişehir’de çarşılar dışında alışveriş yapılabilecek alışveriş merkezleri de mevcuttur. Bunlar; Espark AVM, Vega Outlet AVM, Kanatlı AVM, Özdilek AVM’dir. Şehrin merkezine yakın ulaşımı kolaydır.

ESKİŞEHİR’DE GECE HAYATI

Eskişehir’in bir üniversite şehri olmasıyla gece hayatı da oldukça hareketlidir. Gece hayatını tam anlamıyla yaşayan şehirlerden biridir.  Çoğunluklu olarak öğrencilerin tercih ettiği bar ve kulüp burada bulunur. Barlar Sokağı, adıyla ünlenen sokakta alternatif mekânlar bulunmaktadır. Burada bulunan mekânlarda gece saat 03.00’a kadar zaman geçirebilirsiniz. Bu sokakta 18 yaş ve üstü herkese hitap eden karaoke, canlı müzik gibi etkinliklerin olduğu mekânlar bulunmaktadır. Ayrıca Eskişehir’de bulunan Haller Gençlik Merkezi farklı bar ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. Bunların dışında film festivallerinden tiyatro gösterilerine, caz, pop, rock, rap konserlerine kadar birçok aktiviteye katılarak zaman geçirebilirsiniz. Eskişehir bir öğrenci kenti olmasıyla yıl boyunca birçok farklı etkinlik, konser ve festival düzenlenmektedir.

Yazı ve Fotoğraflar: Ali Murathan Filiz

2 YORUMLAR

Yoruma kapalı.

Diğer Yazılar

Son Eklenen Haberler